Met zijn IDM titel op zak reisde Markus Reiterberger samen met zijn Van Zon-Remeha-BMW Team naar het Spaanse Jerez de la Frontera om met een wildcard deel te nemen aan de finaleronde van het Europees FIM Superstock 1000 kampioenschap. Een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het kampioenschap waarin Reiterberger en zijn Van Zon-Remeha-BMW Team in 2018 als permanente deelnemers van start zullen gaan.

Die STK1000 EK wordt verreden tijdens alle Europese evenementen van het World Superbike kampioenschap en geldt als een zeer competitieve klasse, welke afgelopen weekend in Jerez haar finale ronde kende van het seizoen. Reiterberger kwam in 2011 en 2012 ook al als permanente deelnemer uit in het STK 1000 Europees kampioenschap alvorens hij de overstap maakte naar het IDM Team van Werner Daemen, het team waar hij inmiddels drie IDM titels in de wacht wist te slepen.

Het wildcard optreden was vooral bedoeld om informatie te verzamelen. Hoewel het reglement van het IDM gebaseerd is op de Superstock klasse maken met name de banden en het chassis het verchil in de STK1000 serie. Voor Reiterberger en zijn team lag de focus gedurende het weekend dan ook op het zoveel mogelijk leren.

Vrije training

De beide vrije trainingen warden door Reiterberger benut voor het onder de knie krijgen van de voor hem nieuw banden en het begrijpen van het toch iets andere chassis. In de eerste vrije training wist Markus de zestiende rondetijd op de klok te zetten. Voorafgaand aan de tweede vrije training wist de crew onder leiding van Dirk Linnebacher een duidelijke verbetering door te voeren, zo wist Markus op gebruikte banden al een flinke stap in de juiste richting te maken. Tegen het einde van de sessie werd er besloten om met nieuwe banden naar buiten te gaan met als resultaat een keurige zevende rondetijd. Een moeilijke eerste dag voor de Van Zon-Remeha-BMW manschappen, een dag die uiteindelijk met een positief en tevreden gevoel eindigde.

Markus Reiterberger | P7 | 1´43.366 min | +1.047

Kwalificatie

Reitie wist in de dertig minuten durende kwalificatie al in zijn eerste run een rondetijd op de klok te zetten van 1’42.8, een tijd waarmee hij op dat moment de lijst aanvoerde. Mike Jones (Ducati) counterde vervolgens met een snelle ronde van 1´42.1. Met veel risico, maar ook met een eigen foutje, zette Markus vervolgens een tijd op de klok van 1´42.2 om zich daarmee net achter de Australiër te nestelen. Vervolgens ging Reiterberger er nog één keer goed voor zitten om middels een nagenoeg perfecte ronde een tijd op te klok te zetten van 1´42.113  en daarmee 0.023 seconden onder de dan toe snelste tijd van Jones te duiken, de pole veilig te stellen en tevens ook nog een nieuw ronderecord op zijn naam te schrijven op het onlangs opnieuw geasfalteerde Jerez circuit. Een fantastisch resultaat voor wildcard coureur Reiterberger in het toch wel hoog aangeschreven STK1000 kampioenschap. De IDM mannen hadden het geflikt om de afstelling van de S 1000 RR in slechts een paar sessies succesvol om te bouwen van slicks naar de in de STK1000 klasse te gebruiken profielbanden. Maar hoe zouden de banden het doen over een gehele raceafstand?

Wedstrijd
Bij een asfalt temperatuur van ruim 40°C controlleerde Reiterberger in de beginfase de race voor zijn aan de leiding rijdende merkgenoot Federico Sandi, maar in de derde ronde nam de Italiaan de leiding over. Reiterberger volgde en observeerde de daaropvolgende drie ronden de situatie om zich vervolgens te realiseren dat hij sneller kon. In de uit vijf rijders bestaande kopgroep nam Reiti in de achtste ronde de leiding weer over om daarna meteen een gaatje te slaan op zijn vier achtervolgers. In de resterende ronden vergrootte hij zijn leidende positie en noteerde hij in de tiende ronde met een tijd van 1’42.741 prompt de snelste raceronde. Met vijf seconden voorsprong passeerde Markus Reiterberger na vijftien ronden als wildcard coureur als eerste de zwart/wit geblokte vlag en werd hij in Jerez op indrukwekkende wijze winnaar van de laatste Europese Superstock 1000 wedstrijd van het seizoen.

P1 | Markus Reiterberger | Snelste ronde 1´42.741 min | +5.078

Markus Reiterberger:

„Het reglement van het IDM en STK1000 is relatief hetzelfde. Hier in Jerez rijden we echter met Pirelli profielbanden, banden die duidelijk anders zijn dan de slicks die we in het IDM gebruiken. De motorfiets gedraagt zich daarop natuurlijk ook anders dan we gewoon zijn. Daarnaast moet je hier in de STK1000 klasse duidelijk met een andere tactiek van start gaan. Dat hebben we hier dit weekend gemerkt, daar kwamen we namelijk al snel achter. In het algemeen wisten we ons elke sessie te verbeteren en te stijgen op de lijst om vervolgens in de kwalificatie de pole te behalen. Dat we ons zo snel aan wisten te passen hadden we vooraf ook niet verwacht. In het kampioenschap staan zeer snelle jongens op goede machines aan de start – sterke concurrentie zeg maar. Tijdens de race voelde ik me goed. Nadat Sandi voorbij ging had ik verwacht dat er meer zouden volgen. Dat gebeurde echter niet. Daarna kwam ik erachter dat ik sneller kon en Sandi kon counteren. Daarna heb ik echt een paar ronde op de limiet gereden, heb ik een paar seconden afstand weten te nemen en deze voorsprong vervolgens weten te consolideren tot aan de finish. Een waanzinnig weekend. Mijn team heeft me een werkelijk fantastische machine gegeven, Pirelli en Öhlins hebben ons fantastisch ondersteunt en samen hebben we een geweldige prestatie geleverd. We wilden graag vooraan meedoen, maar dat we hier de pole zouden behalen en de wedstrijd zouden winnen had ik vooraf niet gedacht. Dit was een geweldige oefensessie voor komend seizoen, dit ondanks dat we er ons terdege van bewust zijn dat er nog voldoende werk aan de winkel is.”

Werner Daemen | Team Manager Van Zon-Remeha-BMW:

„Dat was me daar een geslaagd weekend. Markus heeft echt heel erg goed gereden en heeft indruk op ons gemaakt met zijn rondetijden. Het team heeft fantastisch samengewerkt en tactisch heel clever gereageerd. We hebben natuurlijk nog veel werk te doen, moeten nog veel leren maar we mogen ook tevreden zijn met dit resultaat. Dit is een prachtige opsteker voor ons project in 2018.”