Na een spannend weekend op de Lausitzring, waar het internationale Duitse kampioenschap IDM medio augustus in actie kwam in het bijprogramma van het World Superbike kampioenschap, genoten het Van Zon-Remeha-BMW team en haar Belgische teambaas Werner Daemen een korte pauze. Maar er was niet veel tijd om te ontspannen. Afgelopen weekend werd het IDM Superbike-programma voortgezet in de Oschersleben. Terug in actie was Markus Reiterberger (D), die op de Lausitzring met een top tien klassering niet alleen een indrukwekkende prestatie leverde als wildcard coureur tijdens de Duitse ronde van het World Superbike Championship, maar ook nog eens twee keer een overwinning op de IDM Superbike 1000 behaalde en zo de titel vroegtijdig veiligstelde. Jan Bühn (D) en Danny de Boer (NL), beiden nog steeds in de race voor het winnen van de IDM runner-up titel, en Arnaud Friedrich (D), met zijn 17 jaar de jongste deelnemer in het veld, waren ook aanwezig.

Markus Reiterberger had tijdens zijn dubbele IDM-WK start op de Lausitzring meer dan 140 ronden gereden. Gezien het feit dat het Lausitzring circuit ruim vier km lang is zou de BMW coureur, bijvoorbeeld een retourritje Lausitz- Zürich hebben kunnen maken. Dit weekend stond de Motorsport Arena Oschersleben op de agenda, een circuit waar de IDM Superbike coureurs voor het laatst in 2014 in actie kwamen. Reiterberger had zich vooraf bespaard om de weersvoorspellingen te raadplegen. “Ik heb dat al lang geleden opgegeven,” zegt hij, “het maakt je gewoon gek. Maar ik kan nu ontspannen rijden, zelfs als het regent. We hadden dit seizoen al een regenrace waarin het goed verliep en ik had ook een geweldige trainingssessie op een nat TT Circuit Assen”.

Maar de hele zaterdag bleef het droog en Reiterberger verwende zichzelf en zijn team met poleposition, de overwinning in de eerste race en de snelste ronde. De BMW coureur voerde in de eerste wedstrijd het veld van start tot finish aan en wist daarmee zijn tiende opeenvolgende overwinning te scoren. Na afloop van de huldiging beschreef hij zijn wedstrijd als volgt “We hadden hier al getest,” vertelde hij na afloop van de prijsuitreiking. “Ik was vanaf de eerste meters hier al snel. Mijn motor nog sneller dan ik had verwacht, dat was gewoon fascinerend. Daar ben ik het team heel erg dankbaar voor. Na de vrije trainingen hoefden we nagenoeg niets aan te passen en ik slaagde erin om tijdens de kwalificatie een rondje in de 1’24 op de klok te zetten. Nu ben ik echt weer terug op het niveau waar ik vorig jaar voor mijn crash stond.”

Op zondagmiddag herhaalde Reiterberger zijn huzarenstukje en haalde hij, met een voorsprong van iets meer dan 10 seconden. opnieuw de overwinning. “Het is niet saai,” verzekerde de winnaar van de serie. We hebben weer een stap voorwaarts gemaakt, ik had zelfs een betere tractie dan in de eerste run. Ik kon het tempo constant houden, ronden van 1,25 keer was het doel en dat heb ik voor elkaar gekregen. De ruimte voor de bekers wordt thuis een beetje krap. Maar ach ja, hoe meer hoe beter toch”.

FW-Fotografie & Design // Foto Felix Wiessmann

FW-Fotografie & Design // Foto Felix Wiessmann

Danny de Boer moest de wedstrijden op de Lausitzring aan zich voorbij laten gaan. De Nederlander had er slechts zes ronden gereden tijdens de vrije trainingen. Maar verder rijden bleek niet verantwoord, hij moest opgeven vanwege gezondheidsproblemen. Een aantal doktersbezoeken bracht licht in de duisternis. “De klachten worden mogelijk veroorzaakt worden door de bacterie Borrelia burgdorferi, ook wel de ziekte van Lyme genoemd,” legt De Boer uit. “Een bacteriële infectie die je oploopt via de beet van een besmette teek, iets dat jaren geleden wel al gebeurt kan zijn. Ik train namelijk regelmatig in het bos”. Maar in de trainingen weerde de Nederlander zich dapper door de derde tijd te noteren achter zijn teamgenoten Reiterberger en Bühn. Een paar uur later stond de eerste race al op het programma. De Boer ging goed van start. Achter Bühn reed hij op de derde plaats zijn ronden en bleef hij bespaard van aanvallen. Hij moest na afloop de prijsuitreiking voor plaats 3 achterwege laten. Zijn persoonlijke batterij was volledig leeg en de Nederlander kon alleen met behulp van zijn monteurs van zijn motorfiets stappen.

In de tweede race bleef Danny de Boer zich verbeteren. Met een zeer goede start wist de Nederlander zijn BMW naar de tweede plaats te sturen, dit na in het begin een klein gaatje geslagen te hebben en zo de rest van de race uit de veeleisende gevechten te blijven. Na afloop was er zelfs energie genoeg om het podium te betreden, al bleef hij tijdens de ceremonie wel zitten op de tweede trede.

“Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen,” aldus een moegestreden De Boer na afloop. “Maar het team heeft het ook geweldig goed gedaan, gelukkig kon ik ze terugbetalen met twee podiumfinishes. Vooral de laatste zes of zeven ronden waren erg moeilijk, maar het is me gelukt. De strijd om de tweede plaats in het kampioenschap gaf me net dat kleine beetje extra motivatie. De runner-up titel is mijn doel, en dat is nog steeds mogelijk”.

01.-03.09.2017 ADAC Sauerlandpreis IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

01.-03.09.2017 ADAC Sauerlandpreis IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Jan Bühn had in het voorjaar al samen met zijn ploeggenoten op de Oschersleben Motorsport Arena getest en reed er in 2017 ook al de World Endurance wedstrijd.

“De baan is een beetje smal,” zegt hij, “maar we hadden vooraf een goede set-up gevonden voor deze IDM ronde. Een mogelijke runner-up titel ben ik niet zo mee bezig. Ik wilde me zoals altijd blijven verbeteren en ook hier op het podium eindigen, en als we dat vast weten te houden dan ziet het er aan het eind van het jaar vanzelf goed uit”.

Bühn volbracht zaterdag al deel 1 van zijn plan. Met de op één na snelste tijd wsit hij de tweede plaats op startgrid veilig te stellen. In de race was Bühn ook agressief, zoals Reiterberger, hij reed rondes van 1,26 ronden en liet zijn inmiddels tot Duitse kampioen gekroonde teamgenoot niet zo ver weg rijden als in vorige wedstrijden. De 2e plaats op het podium was het verdiende loon. “Het was een slijtageslag,” gaf hij toe. “Op mijn pitboard las ik voortdurend plus 0,3 of 0,4 seconden. Natuurlijk probeerde ik weg te komen bij Danny de Boer. Ik wist mijn ritme gedurende de race goed vast te houden en kon aan het eind mijn tempo zelfs nog iets opvoeren. Na Danny’s prestaties tijdens de kwalificatie te hebben gezien, dacht ik dat hij meer zou breken tijdens de race. Nee hoor dat gebeurde niet, petje af dit was een indrukwekkende prestatie van hem”.

Voor Jan Bühn was het een vierde plaats in de tweede race. Na een goede start zat Bühn in de kopgroep, maar kon aan het eind geen aanval inzetten op een podiumplaats. Danny begon goed “, zegt hij,” over zijn tweede race. “Hij sloeg meteen een gaatje van twee seconden en hield deze daarna vast. Toen Florian Alt me voorbijkwam, zat ik een tijdje achter hem en moest ik flink op mijn tanden bijten. Maar in Oschersleben is het niet zo makkelijk in te halen en het risico was gewoon te groot. Maar al met al was het één van mijn beste IDM-weekenden tot nu toe en heb ik de afstand tot Markus Reiterberger een beetje weten te verkleinen. De beslissing wat betreft de runner-up titel wordt valt tijdens het finale weekend in Hockenheim”.

FW-Fotografie & Design // Foto Felix Wiessmann

FW-Fotografie & Design // Foto Felix Wiessmann

Arnaud Friedrich had tijdens de laatste twee wedstrijden het geluk niet aan zijn zijde, maar ondanks dat hij een paar keer gevallen was reisde hij met een goed humeur af naar de IDM ronde in Oschersleben. “Ik ben mentaal oké,” verzekerde hij voor de eerste training. “We hebben de resetknop ingedrukt en we gaan weer verder. Ik hou van dit circuit en ik ben blij dat we de kans hebben gehad om hier te testen voorafgaand aan dit weekend. Ik heb me voorgenomen om aan het eind van het seizoen nog een goede resultaten neer te zetten. Tijdens de laatste wedstrijden heb ik met een aantal top tien tijden laten zien dat er zeker nog meer in het vat zit”.

Vanaf plaats 12 op de grid werd er begonnen aan de races. Tijdens de eerste van de twee 18 ronden tellende races slaagde de coureur uit Saksen erin om een vergelijkbare rondetijd op de klok te zetten als in de kwalificatie. Hij eindigde deze race als dertiende. De tweede race verliep echter beter voor de tiener, in deze wedstrijd werd er namelijk een tiende plaats in de wacht gesleept. “De eerste race op zaterdag was anders dan tijdens een regulier IDM weekend,” legt hij uit. “Ik denk dat twee wedstrijden op zondag beter zijn. In de eerste race raakte ik een beetje verstrikt in het gedrang en verloor ik veel tijd. De tweede race verliep goed. Ik wist Lucy Glöckner aan het einde nog te passeren en daarnaast Dominik Vincon tot op twee seconden te naderen. De race had eigenlijk voor mij eigenlijk twee of drie ronden langer moeten duren. Ik moet me zien te verbeteren met name in de eerste paar ronden, daar laat ik nog teveel liggen. Mijn rondetijden worden later in de race pas beter, als ik de eerste ronden iets scherper zou zijn dan levert dat betere uitslagen op”.

01.-03.09.2017 ADAC Sauerlandpreis IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

01.-03.09.2017 ADAC Sauerlandpreis IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Teambaas Werner Daemen liep zaterdag stralend rond nadat Reiterberger, Bühn en De Boer het Van Zon-Remeha-BMW team de eerste drie startplaatsen hadden bezorgd, de eerste keer in de geschiedenis van het IDM. “Het geheim van ons succes is dat ons gehele team goed op elkaar ingespeeld is en we allemaal goed bij elkaar passen. Van monteurs tot de medewerkers in de hospitality, iedereen trekt samen op. Wat kan ik er meer van zeggen? Ik ben gewoon heel erg trots op ons team”.

Er staat nog één datum op de 2017 IDM kalender: Van 29 september tot 01 oktober wordt het finaleweekend verreden op de Hockenheimrin