Text: Esther Babel | Translation Evert Slager

Na zeven maanden winterstop ging het afgelopen weekend eindelijk weer los. Het startschot voor de Internationale Deutsche Motorradmeistershaft IDM viel op het 3.618 kilometer lange sprintcircuit van de Nürburgring. Wederom daarbij was het succesteam Van Zon-Remeha-BMW onder leiding van de Belgische teameigenaar Werner Daemen. Met Markus Reiterberger (D), Jan Bühn (D), Danny de Boer (NL) en Arnaud Friedrich (D) heeft de voormalig Duits kampioen, Daemen behaalde in 2004 de titel in de IDM Supersport 600 klasse, dit IDM Superbike 1000 seizoen vier talenten onder zijn hoede die strijden voor de felbegeerde kampioenschapspunten.

De tweevoudig Duitse Superbike kampioen Markus Reiterberger is na zijn WK avontuur en een blessureperiode weer terug aan boord. “Ik ben blij hier weer te zijn,” verzekert Reiterberger na zijn eerste trainingskilometers in de Duitse Eifel. De verwachtingen voor Reiterberger zijn na twee IDM titels en zijn ervaringen in de WK de laatste jaren erg hoog. Toch blijft de man uit Beieren realistisch. “de rugblessure is volledig herstelt,” spreek hij duidelijk uit. “Toch heb ik nog enkele afspraken bij de fysiotherapeut staan. Ook heeft Werner Daemen een zeer sterk team samengesteld, zodat ik mij bewust ben dat de sterkste concurrentie uit mijn eigen renstal komt. Ook is sinds dit jaar het reglement van de IDM Superbike 1000 duidelijk meer beperkt dan in eerdere jaren. We hebben minder mogelijkheden voor de afstelling en we moeten daardoor duidelijke compromissen maken.” Dat verhinderde hem echter niets om tijdens de kwalificatie zijn aandringende collega’s naar de kroon te steken en zo de pole op te eisen voor de eerste twee wedstrijden van het 2017 seizoen.

Het eerste deel van de race verliep van een leien dakje voor Reiterberger, maar lang kon hij niet genieten van zijn eerste plaats. Een regenbui zorgde voor een herstart en met regenbanden ging voorin het veld de lol echt beginnen. Er werd gevochten voor elke meter. In de laatste ronde kwam zijn Nederlandse teamgenoot Danny de Boer naar de leiding en kwam Reiterberger bij zijn IDM comeback als tweede over de meet. “In de droge omstandigheden verliep alles perfect. In de natte omstandigheden ben ik niet gespecialiseerd en was ik niet zo vertrouwd onderweg als op de droge baan. Vooral aan het eind van de race kon Danny een fractie later remmen dan ik.” In de tweede race, die verreden werd onder droge omstandigheden, stond er geen maat op Reiterberger en won hij met een start-tot-finish zege. Na een tweede plaats in de eerste race betekent dat eveneens dat hij de leiding in het kampioenschap in handen heeft. “De race was super,” bevestigt de winnaar. “Eindelijk heb ik weer eens gewonnen. Mijn doel was om weer snel te worden en we hebben bewezen dat het kan. Ik ben heel dankbaar dat ik weer een sterke motor en een sterk team heb.”

Nieuw bij het team is de Nederlander Danny de Boer, die vorig jaar de titel in de IDM Superstock 1000 wist te behalen en nu voor het eerste bij het team van Daemen aansluit. De eerste krachtmeting in de jacht naar de pole-positie tussen De Boer en Reiterberger werd al op vrijdag geopend. De Boer had zich twee weken geleden al goed opgewarmd in Assen. Met een wildcard nam hij deel aan de EK Superstock 1000 wedstrijd in het programma van de Nederlandse ronde van het World Superbike kampioenschap waar hij een vierde plaats wist te behalen. Deze goede vorm bracht de Nederlander mee naar de Nürburgring. Tot op de laatste seconde van de tweede kwalificatie werd om elke duizendste van een seconde gestreden en uiteindelijk leverde de Superstock 1000 kampioen van 2016 dit de tweede plaats op de eerste startrij op.

 

“De set-up is volgens mij wel goed,” is zijn oordeel na de training, “en de race-pace is ook prima.” Dat de race-pace goed is bewijst De Boer vooral na de herstart van de eerste race. Hij kon niet echt wegrijden, maar gedurende de 15-ronden tellende race kon hij zijn BMW goed onder controle houden om vervolgens in de laatste ronde genadeloos toe te slaan door op de opdrogende ideale lijn met een late uitremactie op de gebruikte regenbanden overtuigend de eerste overwinning van het seizoen te pakken. “Een spectaculaire race,” oordeelde hij dan ook. “Ik wilde een beetje voorsprong op zien te bouwen, maar slaagde daar niet in, aangezien de baan steeds meer opdroogde. Met de overwinning ben ik echter niet minder gelukkig.” In de tweede race was het gevoel bij de Nederlander volledig omgedraaid. Waar Reiterberger de kopstart pakte crashte De Boer al in de eerste ronde, waarna hij zijn race niet kon voortzetten.

 

Jan Bühn had na zijn derde plaats van afgelopen seizoen in de IDM Superstock 1000 klasse zijn contract met Team Van Zon-Remeha-BMW met één jaar verlengd en kende daardoor weinig aanpassingsproblemen op de nieuwe BMW S 1000 RR. Bühn was dan ook gelijk vanaf het eerste moment samen met zijn goed ingespeelde en ervaren crew in de voorste gelederen te vinden. In alle trainingen kon Bühn met de snelstens mee, iets dat resulteerde in een keurige derde startplaats. “Daar was ik meer dan tevreden mee”, was zijn bericht.”De kwalificatiebanden kon ik nog niet helemaal goed mee overweg, dat schort er nog een beetje aan, maar op de wedstrijd was ik zeker goed voorbereidt.”

Bandenwissel was ook het toverwoord voor Bühn toen de eerste wedstrijd werd afgebroken, en hij aansluitend samen met het gehele veld op regenbanden aan de wedstrijd op een opdrogende baan begon. Helemaal vlekkeloos ging het vervolgens op de natte baan nog niet toen hij als elfde doorkwam na de eerste ronde. Bühn bleef echter kalm en werkt zich vervolgens ronde na ronde verder naar voren. Uiteindelijk werd hij beloond met de vijfde plaats. ‘In de warm-up ronde ging het lampje van het tractioncontrol alarm branden”, verklaarde hij na afloop. “Om in de regen zonder te moeten rijden was niet zo’n goed idee geweest. Ik moest de schakelaar daarom een paar keer aan en uit zetten, een soort van reset zeg maar. Dat heeft tijd gekost.” Tijdens de tweede race op een droge baan verliep alles zonder problemen voor Bühn. Zonder problemen kwam hij bij de start weg, wist vervolgens uit het gedrang van de achtervolgende groep te blijven om vervolgens met de tweede plaats zijn verdiende loon te krijgen. “Deze motor past bij mij,” vervolgde Bühn zijn verhaal. “Het team past bij me en ook zelf functioneer ik momenteel goed. Tot nu toe verloopt alles volgens plan en wij en het kampioenschap zijn momenteel op de goede weg.”

De jongste coureur van het BMW viertal is de onlangs 17 jaar geworden Arnaud Friedrich. “De sfeer en het gevoel op de Nürburgring staat me wel aan,” verzekerde de nieuweling. “Voor mij is het allemaal nog wennen. Het afgelopen jaar was ik nog als eenling actief in het IDM en momenteel maak ik deel uit van een groot en professioneel team.” Op vrijdag wist Friedrich zich keurig binnen de top tien te handhaven en deze trend zette hij vervolgens in de kwalificatie voort. Zijn optreden werd beloond met de 13e startplaats in het met 31 coureurs goed bezette startveld. “Het was voor mij de eerste keer dat ik onderweg was met een kwalificatieband,” onthulde hij. “Dat wist ik nog niet maximaal te benutten. Maar in de race worden de punten verdeeld en daarvoor heb ik me voorgenomen om in de top tien te eindigen.”

In de eerste wedstrijd wist hij dat kunststuk nog niet helemaal waar te maken. Bij de herstart, noodzakelijk vanwege een regenbui en de daardoor afgebroken wedstrijd, was het allemaal een beetje turbulent voor de coureur uit Sachsen. Een probleem met de velg van het voorwiel zorgde ervoor dat de monteurs nog snel voor de start het probleem dienden te verhelpen en er vanaf de laatste plaats op de grid aan de wedstrijd moest worden begonnen. Hij hield echter zijn zenuwen in bedwang, volbracht de wedstrijd om vervolgens als twintigste de finish te passeren.

In de tweede wedstrijd verliep het beter voor de tiener en kon hij zijn eerste topklasseringen bijschrijven. “In de eerste wedstrijd had ik pech,” vatte de tiener de dag samen. “Maar ik heb gevochten voor wat ik waard was. In de tweede race zag het er allemaal anders uit en kon ik in een goede groep meekomen en een goed resultaat behalen. Ik kijk nu al uit naar de volgende race.”

Ondanks dat het IDM dit weekend van start ging staat nu al weer de eerste pauze gepland. Pas over twee maanden gaat het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft verder. Op het programma staan dan van 7 tot 9 juli de wedstrijden in het Belgische Zolder, de thuisbasis van het Van Zon-Remeha-BMW Team.

 

Resultaten kwalificaties en startopstelling:

1. 1.24,734 Markus Reiterberger (D/BMW)

 1. 1.25,095 Danny de Boer (NL/BMW)
 2. 1.25,886 Jan Bühn (D/BMW)
 3. 1.27,405 Arnaud Friedrich (D/BMW)

 

Uitslag race 1

 1. Danny de Boer (NL/BMW)
 2. Markus Reiterberger (D/BMW)
 3. Florian Alt (D/Yamaha)
 4. Jan Bühn (D/BMW)
 5. Arnaud Friedrich (D/BMW)

 

Uitslag race 2

 1. Markus Reiterberger (D/BMW)
 2. Jan Bühn (D/BMW)
 3. Dominik Vincon (D/BMW)
 4. Arnaud Friedrich (D/BMW)

 

Tussenstand kampioenschap na 2 van de 14 races:

1. 45 Punkte Markus Reiterberger (D/BMW)

 1. 31 Punkte Jan Bühn (D/BMW)
 2. 29 Punkte Dominik Vincon (D/BMW)
 3. 25 Punkte Danny de Boer (NL/BMW)
 4. 6 Punkte Arnaud Friedrich (D/BMW)