Het IDM seizoen is nog maar net begonnen of het is al weer afgelopen. Met de coureurs Markus Reiterberger (dld), die zich al Duits kampioen mag noemen sinds de WK-IDM races op de Lausitzring, de Nederlander Danny de Boer, de plaatselijke favoriet Jan Bühn, uit het nabij gelegen Kronau en de 17-jarige Arnaud Friedrich uit Sachsen, was het team VAN Zon-Remeha-BMW van de Belg Werner Daemen voor de laatste keer gezamenlijk onderweg. In Hockenheim stond voor de fans en de coureurs traditiegetrouw de seizoen finale op het programma. Dat betekende vlak voor de winterstop en de voorbereidingen voor het volgende seizoen, geweldige races en volle tribunes.

Markus Reiterberger z’n leven stond de laatste weken volledig in het teken van motorsport. Na zijn succesvolle Wildcard optreden in het WK Superbike en het behalen van de nationale titel op de Lausitzring, volgde de dubbele IDM-overwinning in Motorsportarena Oschersleben. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling met deelname aan de Zandbaanrace in Pfarrkirchen. Daarna stond de 24-uurs race Bol d’Or op het programma in het Franse Paul Ricard, wat hem ook een podiumplaats opleverde. In de dagen voorafgaande aan de IDM-finale was er ook nog een MotoGP test in Spanje. Maar…de motivatie voor de IDM-finale was desondanks zeer groot. “Het was door de grote media aandacht allemaal wel anders dan anders”, vertelt hij.
De eerste training begon Reiterberger zonder voorafgaande test op Hockenheim. ‘Maar we hebben de data uit 2015 nog van het frame, die konden we gewoon overnemen en dat functioneerde direct al goed. De afstemming van de swingarm hebben we extra gecheckt.” 
Als alles volgens plan verloopt is het finale weekend in Hockenheim ook het afscheid van Reiterberger. De coureur uit Beieren streeft namelijk een hoger doel na. “Ik was gewoon blij met een normaal IDM-weekend”, zo zegt hij. “Ik wilde lekker genieten en voor het feest op zondagavond waren drie postbodes uit mijn woonplaats overgekomen.” Maar voordat er gefeest kon worden, moest er eerst worden gewerkt. Reiterberger pakte bij zijn laatste IDM-optreden ook de Poleposition, 0,955 seconden voor de rest van het startveld.

In de eerste race moest Reiterberger vol aan de bak. De Duitse kampioen begon de wedstrijd met een lichte Wheelie gevolgd door een kleine remfout in de eerste bocht, waardoor hij niet direct de kop het veld kon pakken. “Ik heb een tijdje Florian Alt bekeken die voor mij reed”, beschrijft Reiterberger later zijn race. “Alt reed echt goed, maar ik voelde dat ik sneller was en voor Start-Finish ben ik hem voorbij gegaan. Ik ging vervolgens iets te wijd waardoor hij kon counteren. Een ronde later lukte het op dezelfde plek wel.” Op Reiterberger stond vervolgens geen maat en liet alles en iedereen achter zich met de twaalfde seizoenoverwinning als resultaat.“Maar het was ook een mooie wedstrijd met veel afwisseling”, verzekerde hij zijn toehoorders.

In de tweede race eigende Reiterberg zich nog een Start-Finish overwinning toe. Makkelijk maakte de concurrentie hem het niet. “De start was goed en daarna kon ik een kleine voorsprong pakken. Ik had rondetijden gepland in de 1’26”, maar al snel werd mij duidelijk dat er wat dat betreft een schepje bovenop moest. Florian Alt drong goed aan en wij hadden een paar technische probleempjes. Desondanks kon ik de dubbele overwinning pakken waarmee we bewijzen dat we het als team kunnen flikken, ook als het niet helemaal optimaal loopt. Dank aan iedereen “voor dit fantastische seizoen.”

29.09.2017-01.10.2017 IDM Finale – Wilhelm Herz Memorial – IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Danny de Boer kreeg het in de nazomer zwaar te verduren. Bij de IDM-races op de Lausitzring kwam de Nederlander helemaal niet in actie en in Oscherleben perste hij de laatste energie uit zijn zieke lichaam om nog een podiumplek te behalen. “Na testen in het ziekenhuis werd duidelijk dat ik de ziekte van Pfeiffer heb”, legt de Boer uit. Er kon door de ziekte  bijna niet worden getraind tot de finale op de Hockenheimring. Zijn hartslag mag tijdens trainingen niet hoger komen dan 128 slagen per minuut en dat is te weinig voor een sporter die het liefst door het bos rent en springt. “Lichamelijk gaat het al weer wat beter”, zegt hij voor de race die hij vanaf de vijfde startplek begon. “De concentratie vasthouden tijdens een race met deze afstand is nu zwaar voor mij. De wedstrijden in Oschersleben waren zeer zwaar voor mij, maar ik rij liever een zware wedstrijd dan thuis op de bank te zitten om me te sparen. Natuurlijk heb ik voor de race nagedacht over de tweede plaats in de titelstrijd. Ik heb dit jaar veel punten verloren, maar ja wat kon ik er aan doen.”
Danny de Boer zat er echt door na zijn twee races. Twee keer werd de man uit Staphorst vierde.  Zaterdag bleef hij zijn teamgenoot Jan Bühn nog voor en was de Boer tevreden met de plaats net naast het podium. In de tweede race rook hij al het podium, maar moest hij tegen het einde van de wedstrijd die hoop laten varen. “Zaterdag kon ik op de een of andere manier beter met mijn banden overweg. Zondag lukte dat niet zo goed en de achterband werd te snel slechter. Ik had dezelfde keuze als mijn teamcollega’s, maar Markus en Jan ging het beter af ”, analyseerde de Boer.”Ik heb tijdens de finale het maximale er uit gehaald wat er in zat, maar ik geef wel toe dat ik een beetje teleurgesteld ben.”

29.09.2017-01.10.2017 IDM Finale – Wilhelm Herz Memorial – IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Jan Bühn moest lang wachten op zijn thuisrace. Terwijl zijn teamcollega’s gedurende het seizoen zich al mochten laten toejuichen door hun fans, gebeurde dat voor Bühn het afgelopen weekend pas. Slechts 20 kilometer van het racecircuit verwijderd staat het woonhuis van Jan Bühn en daarom wilde hij deze race een goede indruk achterlaten. De spanningsboog was gespannen tot op het laatste moment, want ook al was de titel al in handen van zijn teamgenoot Markus Reiterberger, de strijd om de “Vice kampioenstitel” was tot op het laatste moment open. Volop in strijd daarvoor was Bühn. “Ik was niet extra gespannen, natuurlijk was ik me bewust dat het hier om het vice-kampioenschap ging. Mooi was het voor mij dat er een aantal bezoekers waren die achter mij stonden en dat mijn familie en mijn vrienden me steunden.” Eén voordeel had de plaatselijke favoriet niet, “ik woon weliswaar dichtbij, maar ik rijd hier niet meer dan de andere coureurs. Dit voorjaar heb ik één keer hier gereden tijdens een privétest op het lange circuit. Als test voor het kortere IDM circuit heb je daar niet zo veel aan.” In de kwalificatie maakte de coureur uit Kronau het spannend. In de laatste ronde van de tweede training zette hij nog alles op alles en kwam daardoor op de tweede plaats achter Markus Reiterberger. Die plaats kon hij in de race niet verdedigen en moest uiteindelijk tevreden zijn met de vijfde plaats en dat was niet echt iets waar de BMW-coureur tevreden mee kon zijn. “Ik kon de concurrentie goed achter me laten”, vertelde Bühn na afloop van Race 1. “We hadden in de training bij het achterwiel nog iets geprobeerd, maar die vlieger ging uiteindelijk niet op. Ik had de pace van de kwalificatie niet en moest daardoor te veel riskeren. Danny de Boer had dezelfde banden en kwam duidelijk beter uit de bochten. Ik had daarom geen kans hem voorbij te gaan zonder risico voor ons beide onderuit te gaan. Van de fouten moesten we de tweede race leren.” En dat lukte, want de zondag werd afgesloten met een derde plaats tijdens zijn thuisrace. “OK, het is niet de haalbare Vice kampioenstitel geworden, maar voor het seizoen was mijn doelstelling een top-5 plaats. Ik ben achter Markus Reiterberger de tweede BMW coureur en dat is ook niet slecht. Het was gewoon een super seizoen en de samenwerking met het team heeft me ongelofelijk veel plezier gegeven.”

FW-Fotografie & Design // Foto Felix Wiessmann

Arnaud Friedrich was halverwege het seizoen, na een mindere fase tijdens de tweede race in Oschersleben weer teruggekeerd in de top-10 van het IDM-Superbike. Een klassering die hij ook op een papiertje had geschreven als resultaat voor de finale in Hockenheim. “In Oschersleben heb ik laten zien dat er nog meer in zit. Ik moet in de eerste ronden meer pushen om voorin mee te kunnen spelen”, verklaarde de Sachs. “Als ik dat doe, zijn er nog betere resultaten haalbaar. Het is al een overgang en inspannend om op zaterdag direct al een wedstrijd te hebben. De variant om beide races op zondag te rijden, vind ik persoonlijk fijner.” Tijdens de race had de Sachs een heel gezelschap coureurs voor zich nadat hij in de training op de vijftiende plaats was beland. Z’n humeur was niet al te best na de eerste race, toen hij als vijftiende het laatste wedstrijdpuntje mocht bijschrijven. “Jammer genoeg had ik onderweg een probleem met de remhendel”, en moest ik die een paar keer bijstellen. Ons bandenplan is ook niet zo goed gegaan. Het was nog koeler dan in de training, maar ik weet niet of dat veel heeft uitgemaakt. Tegen het einde sprong de versnelling er ook nog uit en kon een concurrent mij voorbij.”
Arnaud Friedrich staat niet bekend als breedsprakig en na de dertiende plaats in de tweede race werd de Sachs nog stiller. “Mijn start was goed en ik ging direct een paar andere coureurs voorbij. Maar jammer genoeg werd de band waarvoor wij hadden gekozen, snel slechter waardoor ik achter weinig grip had. Ja okay, drie punten is beter als niets, maar voor de finale had ik op iets meer gerekend. ”

29.09.2017-01.10.2017 IDM Finale – Wilhelm Herz Memorial – IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

In mei begon het IDM seizoen, op 1 oktober vierde het Team Van Zon-Remeha-BMW een passende afsluiting voor een succesvol seizoen. Teamchef Werner Daemen maakt trots de balans op: “We hebben met Marcus Reiterberger alle Pole positions van het seizoen gepakt. Dat had nog geen enkel team in de IDM gerealiseerd. Met de overwinning van Danny de Boer op de Nurburgring en de dertien overwinningen van Marcus Reiterberger hebben we ook alle wedstrijden gewonnen en ook dat is nog niet eerder gebeurd. Met Markus hebben we een topweekend als Wild Card op de Lausitz weekend gerealiseerd. Ik ben echt trots en ook dankbaar op zo’n geweldig team. ”

 

Uitslag kwalificatie/Startopstelling IDM Superbike
1 1.25,773 Markus Reiterberger (Dld./BMW)
2 1.26,728 Jan Bühn (Dld. /BMW)
3 1.26,734 Florian Alt (Dld./Yamaha)
5 1.27,226 Danny de Boer (NL/BMW)

15 1.28,180 Arnaud Friedrich (Dld./BMW)

 

Uitslag Race 1

1 Markus Reiterberger (Dld/BMW)
2 Florian Alt (Dld/Yamaha)
3 Bastien Mackels (B/Yamaha)

4 Danny de Boer (NL/BMW)

5 Jan Bühn (Dld/BMW)

15 Arnaud Friedrich (Dld/BMW)

 

Uitslag Race 2

1 Markus Reiterberger (Dld/BMW)
2 Florian Alt (Dld/Yamaha)
3 Jan Bühn (Dld/BMW)
4 Danny de Boer (NL/BMW)
13 Arnaud Friedrich (Dld/BMW)

 

Eindstand na 14 van de 14 races

1 345 Punten Markus Reiterberger (Dld/BMW)
2 194 Punten Florian Alt (Dld/Yamaha)
3 181 Punten Jan Bühn (Dld/BMW)
4 170 Punten Danny de Boer (NL/BMW)
15 41 Punten Arnaud Friedrich (Dld/BMW)