Het grote en breed samengestelde Team Van Zon-Remeha-BMW reist dit seizoen tijdens het Internationale Duitse IDM kampioenschap van thuiswedstrijd naar thuiswedstrijd. Aan het begin van het seizoen gold dat voor de Belgische teambaas Werner Daemen met de race in Zolder. De races in Schleiz, waar zo’n 30 duizend bezoekers op afkwamen en daarmee de best bezochte wedstrijden van het seizoen, waren de thuisraces voor Markus Reiterberger uit Beieren en Arnaud Friedrich uit Saksen. BMW coureur Jan Bühn moet als “lokaal matador” wachten tot de finaleraces van het IDM op Hockenheim. Afgelopen weekend was het de beurt aan Danny de Boer op zijn lievelingscircuit het TT Circuit Assen.
In Assen begon voor fans en coureurs de tweede helft, van het uit zeven races bestaande seizoen.

Markus Reiterberger had in Zolder en Schleiz geweldige dubbeloverwinningen op zijn naam geschreven en was vooraf dan ook dé te kloppen man op het TT Circuit Assen, ondanks dat teamcollega Danny de Boer soortgelijke plannen op zijn thuiscircuit had. Voor Reiterberger gold dat hij zich in Assen vooral moest concentreren en focussen, omdat het daaropvolgende weekend voor hem de Lausitzring op het programma stond en staat. Met zijn BMW S 1000 RR keert hij dan terug in het WK Superbike. “Natuurlijk waren de afgelopen weken een beetje stressig en druk”, geeft hij toe. “We hebben in Schleiz nog druk aan de WK motor gesleuteld. Voor het Lausitzweekend krijgen we ook teamversterking. Het Team Penz.13 stelt technicus Gordon Unger beschikbaar.”
Maar voordat het zo ver is, stonden eerst de races in Assen op het programma. Al bij de vrije trainingen op vrijdag demonstreerde Reiterberger zijn goede vorm tijdens de tweede tijdtraining. In de eerste en verregende training liet hij de beste tijd optekenen, maar in de strijd om pole-position werd er gestreden op een opdrogende baan. Vier minuten voor het einde van de kwalificatie kwam de Duitser met nieuwe slicks op het circuit, met als resultaat de snelste tijd en een voorsprong op de concurrentie van 1,4 seconden.

In beide races sloeg Reiterberger direct zijn slag bij de start en stond de leiding in de wedstrijd, tot aan de finish niet meer af. “In voelde me de eerste ronden van de eerste race goed en zeker”, zo liet hij na race 1 weten, “maar gaandeweg de race had ik wat problemen bij het uitgaan van de bochten. Ik kon de ideale lijn niet goed houden. Als Danny de Boer niet uitgevallen zou zijn, was het nog heel moeilijk voor me geworden. Het was dus niet zo dat ik eenvoudig naar de overwinning kon rijden. Aan het slot van de race ben ik iets minder scherp gaan rijden om geen onnodig risico te lopen.”
Na de tweede race en de tweede overwinning was de lach op het gezicht van de leider in het IDM nog groter, ondanks dat de start van de tweede race niet als goed betiteld kon worden.

“De prestatie was aan het einde van de middag in deze tweede race beter dan in de eerste, met dank aan Dirk Linnebacher. Hij zorgde dat de motor nog beter afgesteld was en beter stuurde waardoor ik makkelijk kon racen. Over het hele weekend had het nog beter en sneller kunnen gaan als het weer had meegespeeld. Staat tegenover dat ik een goede natte training had. Ik ben blij dat ik met het maximale aantal punten kan afreizen en me kan focussen op de WK op de Lausitzring.”

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Danny de Boer is een grote fan van het Nederlandse Grand Prix circuit. Niet alleen omdat het zijn thuiscircuit is en hij er al ontelbare ronden heeft gereden, maar ook omdat hij op de minder geliefde circuits van  Zolder en Schleiz al goede resultaten had neergelegd. Met zijn Wildcard in het FIM EK Superstock 1000 presteerde de Boer in april al uitstekend met een vierde plaats. “Ik heb vertrouwen”, zo verzekerde hij na de eerste trainingsronden, “ik weet dat ik mezelf wat druk op leg, maar doe dat wel gedoseerd.” De wisselende weersomstandigheden die Assen zo kunnen typeren, laten de coureur uit Staphorst koud. “Ik ben in de regen iets beter dan Markus Reiterberger, maar wil hem ook op een droog circuit verslaan.” Maar dat lukte tijdens de natte en droge trainingen vooralsnog niet. “De laatste sector is mijn beste sector”, liet de Boer met het oog op de races weten. Hij was tot op het bot gemotiveerd, ook gegeven het feit dat hij op slechts 25 minuten van zijn eigen voordeur kon acteren. In de eerste race positioneerde de Boer zich vlak achter teamgenoot Markus Reiterberger. Terwijl hij zich opmaakte voor de slotaanval op de leidende positie sloeg de pechduivel toe. Een gebroken ketting maakte aan alle aspiraties een eind.
In de tweede race werd de Nederlander, ondanks dat hij niet helemaal tevreden was over z’n eigen rijden, tweede achter Reiterberger. “Na de pech in de eerste race ben ik op zich wel “happy” met de tweede race, maar ik heb me niet helemaal ok gevoeld op m’n motor. Het waren een paar kleine dingetjes, maar ik kon Markus niet volgen. Natuurlijk wilde ik niet vallen omdat ik de punten voor het kampioenschap echt wel nodig heb.”

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Jan Bühn moest na zijn val in Schleiz een fysieke pauze inlassen. Z’n linker been en vooral zijn knie speelden hem parten en lieten hem eigenlijk bij het fietsen en hardlopen in de steek. “Het trekt van boven tot beneden”, zo vertelde Bühn, “ maar op de motor merk ik er niets van. De coureurs uit deze regio hebben hier natuurlijk een paar voordelen, maar het circuit ligt me. Vooral de snelle gedeelten van dit TT Circuit Assen geven me een goed humeur.” Bühn liet een aantal steekjes vallen tijdens de tweede training, waar aan het einde van de trainingstijd er nog de nodige valpartijen waren, door een aantal natte plekken op het circuit. “Vooral bij de laatste chicane lag er water, daar liep water dwars over de baan. Een valpartij bleef me gelukkig bespaard, maar misschien was het ook wel dat m’n zelfvertrouwen na Schleiz er nog niet helemaal is.”

 

Des te beter liep het in race 1 ondanks een aantal spetters die geen bui genoemd kunnen worden. Op de laatste meters van zijn goede een aantrekkelijk race moest de BMW coureur met de finish in zicht, nog buigen voor Pepijn Bijsterbosch. Met een knappe inhaalactie kaapte de Nederlander de derde plaats weg voor de neus van Jan Bühn. “In de Geert Timmerbocht ging Bijsterbosch mij voorbij en daarvoor moet ik me zelf “een schop onder mijn kont” geven. Ik had de ideale lijn strakker moeten rijden. Daar tegenover staat dat ik wel een goede start van de race had.”

In de tweede race pakte Jan Bühn de draad direct goed op maar kwam opnieuw in een “wilde” groep terecht met als eindresultaat de vijfde plaats. Na afloop van het IDM weekend in Assen is Bühn met afstand de coureur met de meeste inhaalacties. ‘Ik heb te lang nodig gehad om me door de groep heen te worstelen”, analyseert hij na afloop. ‘Het voortijdig afbreken van de race heeft geen invloed gehad op mijn resultaat. Ik had het gat naar de eersten toch niet kunnen dichtrijden, daarom is dit het maximale resultaat. Ik heb mijn derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap met succes verdedigd.

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Arnaud Friedrich had door een valpartij en een maagprobleem in Schleiz niet de beste prestatie geleverd, maar in Assen presenteerde hij zich als vanouds. “Natuurlijk was ik geïrriteerd door het raceweekend in Schleiz, maar de wonden zijn intussen geheeld en dat weekend is afgesloten.” Voor de jonge coureur geldt dat hij in Assen vooral ervaring wil opdoen en z’n motor door middel van een goede feed back wil afstellen. “Ik heb tot nu toe nog niet veel in Assen gereden en er is een aantal bijzondere bochten die een speciale aanpak vereisen.” De tweede training werd na de eerste verregende training voor Friedrich een harde test die eindigde in een dertigste plaats. Onder zware en moeilijk in te schatten omstandigheden, ging Friedrich tijdens de eerste trainingsminuten in de eerste bocht op een nat stuk van het circuit onderuit.

Zelf bleef hij ongedeerd, maar de BMW moest na de training eerst naar de klantenservice in de pitbox van het Van Zon-Remeha-BMW team. Vervolgens was het een inhaaljacht in beide races voor de Duitse tiener.

Het minder scherpe van de training liet Friedrich ook in de box achter en haalde tijdens beide races  het maximale uit zichzelf en de BMW. Het resulteerde in een keurige vijftiende plaats waarmee hij zich zelf en zijn team beloonde. “Mijn humeur is weer goed”, bevestigde hij aansluitend “ik was echt snel bij de groep voor mij en reed tijden vergelijkbaar met die van de top-10. Aan het einde van race 1 moest ik het iets kalmer aan doen, omdat de banden niet helemaal goed meer waren. In de tweede race ging het ook goed, maar het afbreken van de race verraste mij waardoor mijn strategie niet opging. Ik was al opgerukt tot Florian Alt en Dominic Schmitter toen de rode vlag kwam.”

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM - Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

11.-13.08.2017 TT Circuit Assen IDM – Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Voor het Team Team Van Zon-Remeha-BMW gaat het na Assen direct verder op de Lausitzrind waar alle vier coureurs in het IDM Superbike acte de presènce geven. Klassementsleider Markus Reiterberger komt bovendien met een Wildcard in actie tijdens het WK Superbike.

Resultaten Qualifying/Startopstelling

1 1.40,773 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 1.42,249 Danny de Boer (NL/BMW)
3 1.42,677 Pepijn Bijsterbosch (NL/BMW)
10 1.43,653 Jan Bühn (D/BMW)
30 1.53,124 Arnaud Friedrich (D/BMW)

Uitslag Race 1

1 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 Florian Alt (D/Yamaha)
3 Pepijn Bijsterbosch (NL/Yamaha)
4 Jan Bühn (D/BMW)
12 Arnaud Friedrich (D/BMW)

Uitslag Race 2

1 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 Danny de Boer (NL/BMW)
3 Pepijn Bijsterbosch (NL/Yamaha)
5 Jan Bühn (D/BMW)
15 Arnaud Friedrich (D/BMW)

Tussenstand na 8 van 14 Races

1 195 Punten Markus Reiterberger (D/BMW)
2 108 Punten Danny de Boer (NL/BMW)
3    99 Punten Jan Bühn (D/BMW)
14 25 Punten Arnaud Friedrich (D/BMW)

Riders quotes