Voor het Team Van Zon-Remeha-BMW stond afgelopen weekend een bijzonder evenement op het programma, Met de Superbike coureurs Jan Bühn (D), Arnaud Friedrich (D), Danny de Boer (NL) en Markus Reiterberger (D) reisde het team in kader van het Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft rechtstreeks van het TT Circuit Assen door naar de Lausitzring. Daar was het IDM Superbike te gast bij de Duitse ronde van het World Superbike kampioenschap en mocht men in het bijprogramma laten zien wat er op nationaal gebied gebeurt op het gebied van de motorsport. Voor Markus Reiterberger was het weekend daarnaast dubbel spannend, de BMW coureur stond met zijn door het team opgebouwde BMW S 1000 RR en een wildcard naast zijn deelname aan het IDM tevens aan de start in het WK. Een druk weekend dus voor de Bayern. Twee keer wist hij WK punten te scoren, in de tweede wedstrijd werd er zelfs een top tien klassering behaald. Naast deze prestaties wist hij tevens twee IDM overwinningen te scoren en vroegtijdig de Duitse Superbike titel in de wacht te slepen.

Markus Reiterberger had op de Lausitzring een druk programma af te werken. Naast de twee IDM Superbike wedstrijden nam de BMW coureur ook met een wildcard deel aan de Duitse ronde van het World Superbike kampioenschap, iets dat het uiterste vergde van zowel hemzelf als ook van zijn Team Van Zon-Remeha-BMW, helemaal omdat zowel de IDM als ook de WK machine volledig in eigen beheer werden opgebouwd. Alvorens Reiterberger aan het drukke weekendprogramma begon genoot hij eerst nog van een dag rust en genoot hij van een rondrit door de lokale bergen. «Het is duidelijk dat de druk hoog was», was vooraf klip en klaar voor Reiterberger. «Maar mijn team functioneert geweldig, zij hebben echt dag en nacht gewerkt.»

Reiterberger raakte niet van slag en toonde zijn maximale inzet bij zijn IDM optreden. In alle trainingen liet hij de snelste tijd noteren. Slechts de afsluitende kwalificatie, die een uur voor de eerste wedstrijd op het programma stond, liet hij op zaterdag aan zich voorbijgaan. Hij had immers eerder die dag al alle trainingen, de Superpole en de eerste World Superbike wedstrijd volbracht. Aan het einde van die dag was er echter alsnog champagne nadat hij de eerste IDM Superbike wedstrijd wist te winnen door van start tot finish de race aan te voeren en voor de achtste keer op rij dit seizoen 25 punten op zijn conto bij mocht schrijven. Zijn negende overwinning volgde een dag later, slechts enkele uren nadat hij in de tweede World Superbike wedstrijd een top tien klassering had weten te scoren. Ook in deze laatste wedstrijd van de dag wist hij van start tot finish de race aan te voeren en de overwinning te behalen, een zege waarmeehij tevens vroegtijdig zijn derde IDM Superbike titel wist veilig te stellen. Met een wheelie en diverse burnouts vierde de BMW coureur zijn succes en werd hij middels een staande ovatie van de fans op de tribune en zijn Team Van Zon-Remeha-BMW bejubelt.

«De titel betekent veel voor mij», verklaarde Reiterberger nadat de eerste drukte achter de rug was. «Aan het begin van het seizoen zat ik er echt even helemaal doorheen. Maar mijn team heeft me warm onthaald en ondertussen ben ik sneller dan ooit tevoren en dat heb ik grotendeels aan hun te danken. De wedstrijd op zich was eigenlijk best eenvoudig en ik van het begin tot aan het einde van de race mijn eigen race kunnen rijden. Met zo’n voorsprong nu al kampioen te worden is natuurlijk fantastisch.»

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

Danny de Boer kende in 2016 een seizoen met tot nu toe zijn grootste successen. In de IDM Superstock 1000 klasse wist hij vroegtijdig de titel te behalen. «Helaas zit het dit seizoen allemaal een beetje tegen», verklaarde de Nederlander vrijdag voor aanvang van de eerste training. «Mijn crash op de Nürburgring, een door mijzelf gemaakte fout in Schleiz en als laatste de gebroken ketting en een DNF in Assen.» De pech bleef de Nederlander echter ook tijdens het IDM evenement op de Lausitzring achtervolgen.
Slechts zes ronden reed hij vrijdag tijdens de vrije trainingen. Met pijn en een ingetaped nek. Al snel bleek dat verder rijden geen zin had, de pijn in zijn nek – veroorzaakt door een beknelde zenuw – was te heftig. Hierdoor kwam er een vroegtijdig einde aan het weekend en keerde hij vrijdagmiddag teleurgesteld huiswaarts en kon er een streep door zijn plannen. «Het was voor mij vooraf al duidelijk dat Markus hier snel zou zijn», verklaarde hij. «Hij had hier al getest ter voorbereiding op zijn WK deelname. Maar de Lausitzring is een circuit welke mij ook goed ligt. Ik wilde hier graag punten goedmaken op mijn naaste concurenten Jan Bühn en Florian Alt.» Daar kwam dus vanwege het fysieke ongemak niets van terecht.

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

Jan Bühn presenteerde zich op de Lausitzring weer alszijnde topfit en had zich middels het bekijken van video’s voorbereidt op het evenement. «Ik vind de layout van de baan erg leuk», zei hij. «Met de hobbels hier in het asfalt moet je bij het remmen gewoon rekening houden en de set-up moet je hier gewoon goed voor elkaar hebben. Vooral voor die lange rechter bocht in het midden van het circuit is het erg hobbelig. Maar we zijn hier afgelopen seizoen regelmatig geweest. Op youtube heb ik vooraf goed gekeken naar een snelle ronde van Jonathan Rea, daar heb ik al een beetje de juiste lijnen kunnen ontdekken. Daarnaast heb ik ook gekeken naar de Superbikes races op dit circuit.»

De eerste kwalificatie moesten Bühn en zijn collega’s pas laat op de dag afwerken vanwege een uitgelopen World Superbike schema. Maar zoals altijd bleef hij ontspannen en begon hij ondanks het late tijdstip met de nodige humor aan zijn eerste kwalificatiesessie.«We zijn dat lange wachten immers gewend vanuit het World Endurance racen»,zei hij. Met de derde rondetijd verzekerde Bühn zich in deze sessie met een start vanaf de eerste rij.  Na een uitstekende start was er het nodige werk aan de winkel voor Bühn in de eerste wedstrijd. Ook toen Reiterberger zoals zo vaak meteen afstand nam en de leiding in handen had moest Bühn leider van de achtervolgende groep flink aan de bak, een groep die in de beginfase van de race uit maar liefst 14 rijders bestond. In de voorlaatste ronde moest Bühn zijn meerdere erkennen in Stefan Kerschbaumer. «Ik had in de laatste ronde geen kans meer om Kerschbaumer terug te pakken», verklaarde hij. «Ik zat echt op de limiet, aan het eind was hij gewoon sneller.» Plaats drie voor Jan Bühn.

In de tweede race was er voor Bühn echt werk aan de winkel. Na een goede start wist hij zich goed te handhaven in de voorste groep. Echter voor hem gingen er vervolgens twee coureurs onderuit waardoor hij moest uitwijken om zelf ook een crash te voorkomen en een uitstapje maakte op de naast de baan gelegen uitloopstrook. «Ik kwam hierdoor uiteindelijk op de oval terecht », zei hij, «moest vervolgens tussen de banden chicanes door waarna ik voor een stopbord kwam te staan.» Als laatste keerde hij terug op de baan om vervolgens aan een indrukwekkende inhaalrace te beginnen die hem nog tot op de tiende plaats bracht.«De race had eigenlijk nog een ronde langer moeten duren dan had er een negende plaats ingezeten», aldus Bühn. «Voor de stand in het kampioenschap was een podiumplaats natuurlijk beter geweest.»

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

18.-20.08.2017 WorldSBK PROSECCO DOC German Round, Lausitzring

Arnaud Friedrich had voorafgaand aan het IDM weekend veelvuldig naar de weersvoorspellingen gekeken. In Assen had hij namelijk op een half natte, half droge baan veel problemen gekend tijdens de kwalificatie en moest hij de wedstrijden vanuit de achterhoede beginnen. «De stemming is okay», verzekerde hij «We hebben hier vooraf niet getraind, maar de layout is hier ja ook niet zo spectaculair. De hobbels zijn sinds dit voorjaar ook niet minder geworden en we hebben ons tijdens de trainingen hoofdzakelijk op het vinden van een goede set-up geconcentreerd.» Met een rondetijd van in de 1’41 wist hij zich tijdens de eerste kwalificatie in de top tien te rijden.

In de tweede en afsluitende training verging het Friedrich niet zo heel goed. Na een schuiver kon hij in het tweede deel geen aanval meer doen op een snellere tijd waardoor hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de dertiende startplaats. De eerste wedstrijd was daarna voor de coureur uit Sachsen snel ten einde. Na een botsing met een collega coureur eindigde hij in het gravel, maar gelukkig bleef hij hierbij zelf ongedeerd. Tijdens de tweede wedstrijd moest Friedrich in eerste instantie duidelijk even weer op snelheid komen. «Het liep dit weekend niet allemaal even goed», was dan ook zijn commentaar. «In het begin van de tweede wedstrijd verloor ik een paar plaatsen en moest ik eerst mijn ritme weer zien te vinden, die crash was ook best wel een stevige. Toen Jan Bühn  me voorbij kwam wist ik mijn draai weer een beetje te vinden en kon ik ineens weer rondetijden van in de 1’42 rijden. Nadat ik me een beetje wist te herpakken kon ik nog twee coureurs passeren en heb er zo nog het beste van proberen te maken.»

De volgende IDM ronde wordt over twee weken verreden, plaats van handeling is dan de Motorsportarena Oschersleben.

Uitslag kwalificaties/Startopstelling IDM SBK

1 1.38,529 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 1.39,881 Stefan Kerschbaumer (A/Yamaha)
3 1.40,200 Dominik Vincon (D/BMW)
4 1.40,241 Jan Bühn (D/BMW)
13 1.41,665 Arnaud Friedrich (D/BMW)
Uitslag race 1

1 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 Stefan Kerschbaumer (A/Yamaha)
3 Jan Bühn (D/BMW)
Uitslag race 2

1 Markus Reiterberger (D/BMW)
2 Florian Alt (D/Yamaha)
3 Jan Halbich (CSFR/Honda)
10 Jan Bühn (D/BMW)
13 Arnaud Friedrich (D/BMW)

Tussenstand kampioenschap na 10 van de 14 verreden wedstrijden

1 245 Punkte Markus Reiterberger (D/BMW)
2 125 Punkte Florian Alt (D/Yamaha)
3 121 Punkte Jan Bühn (D/BMW)
4 108 Punkte Danny de Boer (NL/BMW)
15 28 Punkte Arnaud Friedrich (D/BMW)